
 

DRAFT v3 -  November 2, 2015 

EAOR 39, Policy Advisory Opinion Regarding  

On-Farm Energy Audits 
November 19, 2015 

 

Request:  The Texas Board of Professional Engineers (Board) received a request from the 
United States Department of Agriculture, Natural Resources Conservation Service that the 
Board consider whether On-Farm Energy Audits, as defined in the American Society of 
Agricultural and Biological Engineers Standard, ANSI/ASABE S612 Jul2009, Performing On-Farm 
Energy Audits (Standard), require the services of a Texas licensed professional engineer for 
Texas projects.   
 
Background:  The Standard defines a Type 1 and a Type 2 Audit. The Type 1 Audit is a report 
that provides a data summary of the farm energy use without addressing individual 
components or possible changes to individual activities that contribute to energy use.  A Type 2 
Audit is a more detailed evaluation and report of the farm energy use that considers all major 
activities and components.  The standard defines an Energy Auditor as “A licensed professional 
engineer or other technically qualified individual who will certify that the audit report provided 
to the farmer/rancher meets the requirements outlined in the…” Standard. 

Analysis and Conclusion:  The Standard’s Annex A Commentary states that “There are 
certifications and licensing processes that do provide a level of assurance that an individual is 
qualified, if only ethically bound, to perform the audits …, such as licensed engineers, 
Association of Energy Engineers (AEE)-Certified Energy Managers (CEM), … Certified Energy 
Auditor (CEA), or a state certified/licensed farm energy auditors.”  Texas does not certify or 
license farm energy auditors. 

The Board has gathered information from individuals who responded to a request for 
comments, as well as the requesting agency, and based on that input the Board has determined 
that the knowledge and skills required to perform an energy audit in accordance with the 
Standard is not unique to licensed professional engineers.  Any present or future requirements 
of an energy audit that are found to be included in the practice of engineering as defined in the 
Board’s statute §1001.003 would require that the person performing such work be licensed by 
the Board.  The knowledge required to perform an energy audit is not necessarily the same as 
the knowledge required to analyze or design elements that may be necessary to implement 
recommendations resulting from an energy audit.  Any engineering designs or analysis as 
defined by Texas Occupations Code §1001.003, that are included in or with an energy audit, or 
resulting from an energy audit, must be performed by a licensed Texas Professional Engineer.   
Qualified Texas licensed professional engineers who participate in such energy audits, or work 
ensuing from an energy audit, are subject to the professional oversight of the Board. 

 


