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May 24, 2012

RE: EAOR 33 Policy Advisory Request Regarding Direct Supervision and Engineering Discipline
Related to Court Testimony

Dear Anonymous:

The Texas Board of Engineers met in public session on May 24, 2012 and approved this response
to an anonymous policy advisory opinion request, received March 16, 2012,

Background: The request is made in the context of reports or documents offered to an
administrative or judicial tribunal per § 1001.003 (c)(1) and § 1001.004(e)(2) of the Texas
Engineering Practice Act (Act):

§1001.003 (c) The practice of engineering includes:
(1) consultation, investigation, evaluation, analysis, planning, engineering for program
management, providing an expert engineering opinion or testimony, engineering for
testing or evaluating materials for construction or other engineering use, and mapping;

§1001.004 (e) This chapter does not:
(2) prohibit or otherwise restrict a person from giving testimony or preparing an exhibit or
document for the sole purpose of being placed in evidence before an administrative or
judicial tribunal, subject to the board’s disciplinary powers under Subchapter | regarding
negligence, incompetency, or misconduct in the practice of engineering;

In short, the Act allows any individual to provide testimony or exhibits to a court regarding
engineering, but if a licensed engineer provides these services, they shall do so in compliance with
the Act. If a non-licensed person is accepted by the court, then any engineering documents
presented are restricted to the court and not for public release.

Question 1: Can a licensed firm issue an engineering report by a Graduate Engineer (practicing
in his/her discipline) when the licensed firm has no P.E.s licensed in the discipline of
the Graduate Engineer?

Answer: Strictly in the context of providing exhibits and reports to a court, the Graduate
Engineer would be allowed by the Act to author the report and submit it to the court
regardless of the status or discipline of the firm’s licensed engineer(s). It should be
noted here that the Texas Board does not license engineers by discipline, but does
require them to practice within their areas of competency according to Board Rule
137.59(a).

Question 2: Should the signature block of the report issued by an engineering firm indicate an
engineering firm number?

Answer: Again, in the context of question 1, a licensed engineer is required to place the firm
registration number on documents released by that engineer. Unlicensed
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individuals (The Graduate Engineer) are not subject to the firm number
requirements of the Act:

§137.33 Sealing Procedures
(n) All engineering documents released, issued, or submitted by a licensee, including
preliminary documents, shall clearly indicate the firm name and registration number of the
engineering firm by which the engineer is employed.

Sincerely,

=

Lance Kinney, P.E.
Executive Director
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